sintmaartenHallo jongens en meisjes,
De feestdag van Sint Maarten staat weer voor de  deur.  Ook  dit  jaar  willen  wij  dit  vieren  in een gezinsviering, en wel op zaterdag 14 november  om 17.00 uur. Wij vinden het erg leuk als jij ook hieraan meedoet.
 
Hoe kun je meedoen?
Door een lampion te maken van een koektrommel, conservenblik, voederbiet of knol, met daarin een waxinelichtje. Een papieren lampion met een lampje op  een batterij kan ook, maar géén waxinelichtje in een papieren lampion. (vanwege het brandgevaar). Vraag of je ouders je hierbij willen helpen!
 
Koektrommel of conservenblik
Als je hiervoor kiest, heb je een scherpe spijker, hamer, houten klos, ijzerdraadje en een stok van ca. 50 cm. nodig. Leg de klos in het blik om  indeuken te voorkomen. Dan ga je met spijker en hamer gaatjes slaan in de vorm van b.v. sterretjes, huisjes of de letters van je naam. Maak in de stok  aan één kant een gaatje en bovenin het blik ook 2 gaatjes om het ijzerdraad vast te maken. Nu nog een waxinelichtje stevig vast plakken op de bodem.
 
Voederbiet of knol   
Eerst de knol goed schoonmaken en het kapje er af snijden. Daarna uithollen met een lepel of appelboor. Nu vanaf de buitenkant figuren uitsnijden met  een mesje. Niet helemaal door de knol heensnijden, er moet een klein wandje blijven staan, waar het licht straks zachtjes doorheen schijnt. Het  kapje  ook  uithollen  en  een  gaatje  in  het  midden  maken  voor  de  lucht-toevoer  (anders  gaat  het  kaarsje  uit).  Op  de  bodem  plak  je  een  waxinelichtje stevig vast. Wanneer je de knol of biet al voor 14 november uitholt, moet je hem zolang in het water leggen, anders gaat hij vies ruiken  en stinken.
 
Jij komt toch ook?
Je zult eens zien, hoe spannend het is om in het donker met een brandende lampion te lopen. Graag om kwart voor vijf in het Parochiezaaltje zijn.
 
Vandaar gaan we samen naar de kerk, waar de voorganger op ons wacht. Je mag dan je lampion  voor  in  de  kerk  zetten  en vervolgens je vader en/of  moeder opzoeken.
 
Veel succes en tot zaterdag 14 november om kwart voor vijf!
 
Werkgroep Gezinsvieringen