trefwoord januariHet nieuwe jaar is net begonnen. Ergens een begin mee maken is vaak een bijzonder moment en zorgt voor een unieke ervaring: de allereerste school- dag, je verjaardag, de geboorte van een broertje of zusje. Beginmomenten zijn leuk en tegelijk spannend of zelfs moeilijk. Je maakt de stap naar een nieuwe fase in je leven en daar horen soms ook rituelen bij. Denk maar aan vuurwerk en oliebollen bij Oud en Nieuw, het dopen van een kind of overhan- diging van de sleutel van het nieuwe huis.
De kinderen staan stil bij de vele beginmomenten die het leven kent. Ze ver- kennen de betekenissen daarvan, geholpen door de vele uitdrukkingen en spreekwoorden die onze taal rijk is. Alle begin is moeilijk maar een goed be- gin is het halve werk….

De bijzonder levensbeschouwelijke betekenis van beginmomenten ligt hierin dat ze kansen en gelegenheden bieden tot iets nieuws. Het leven hoeft geen eindeloze herhaling te zijn van wat voorafging. Omdat de mens niet vast zit aan wat is maar voortdurend de mogelijkheid heeft zichzelf en de wereld te vernieuwen