Op dit moment heersen er twee besmettelijke ziekten:
Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus die meestal optreedt in de winter/lente.
De incubatietijd is veertien tot eenentwintig dagen. De ziekte duurt ongeveer zeven dagen en geneest spontaan.
Waterpokken begint meestal plotseling, maar wordt soms voorafgegaan door een aantal dagen koorts en hangerigheid.
Soms eerst een dag van roodheid.
Vlekjes die beginnen op het hoofd of de romp en zich vervolgens ontwikkelen tot bultjes en daarna tot blaasjes, die erg kunnen jeuken. In golven ontstaan er steeds weer nieuwe vlekjes, bultjes en blaasjes. Meestal zijn er 5-7 nieuwe golven.
De blaasjes gaan open of drogen binnen een paar dagen in; er ontstaan korstjes, die na 7-10 dagen afvallen.
Waterpokken zie je vooral op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond.
besmetting al heeft plaatsgevonden voordat de blaasjes ontstaan.
De vijfde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte komt het meest voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd.
Voor kinderen is het een onschuldige ziekte die spontaan geneest. Infectie in de eerste helft van de zwangerschap kan het risico op een miskraam vergroten.     
De verschijnselen zijn het kind nauwelijks ziek
lichte koorts
grote en kleine rode vlekken die in het gezicht beginnen en zich verspreiden over het hele lichaam. De vlekken trekken na een week weg. Daarna kunnen de vlekken echter onder invloed van warmte, kou, inspanning of stress gedurende enkele weken steeds weer terugkomen voordat ze definitief verdwijnen.
bij volwassenen kan pijn in de gewrichten optreden
Kinderen mogen gewoon naar school. Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, is het kind niet besmettelijk meer. Voor zwangere vrouwen is het risicovol in de eerste maanden van de  zwangerschap.