Zul je op tijd zijn voor het eten? Ik beloof het. Zul je ‘t niet verder vertellen? Ik beloof het…. We beloven wat af in ons leven. Soms hebben we niet eens in de gaten dat iets een belofte is.
Beloofd is beloofd
Je zegt en je doet.
Beloofd is beloofd.

Deze yell uit het materiaal voor de jongste kinderen maakt duidelijk waar het om draait: beloven is zeggen iets te zullen doen. Het roept verwachtingen op. En dus moet je ’t ook waarmaken. Een belofte schept verplichtingen. Een belangrijk leerpunt voor de kinderen omdat het veel zegt over hoe wij elkaar als mens serieus willen nemen.

Er zit nog een belangrijk leerpunt in dit Trefwoordthema en dat ontdekken we aan de hand van het Bijbelverhaal over Abraham en Sara. Het is het verhaal van de belofte die God doet aan Abraham: ‘Ik maak jou tot stamvader van een groot volk en geef jou een eigen land.’ Het is een Belofte met een hoofdletter, een grote belofte die een heel leven (en nog veel meer) omvat. Maar helaas is Sara te oud voor kinderen en het Beloofde Land komt maar niet in zicht. En zo weerspiegelt het Bijbelverhaal de ervaring van veel mensen: het leven draagt prachtige beloften in zich, maar niet alles zal uitkomen. Tja, thats life. Een pittig leerpunt. Zo is het leven nu eenmaal, en het is goed als kinderen ook hiermee leren omgaan.

Het mooie is dat Abraham en Sara ook laten zien hoe je ermee kunt omgaan. Accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan, en daarbij niet negatief of cynisch blijven hangen in wat er niet lukt. Over teleurstellingen heen stappen en durven vertrouwen in de toekomst en in de mensen om je heen. Zien wat de wereld nog allemaal aan beloften in zich houdt. En dan, net als Abraham, ontdekken dat beloften soms toch nog uitkomen, alleen… heel anders dan je zelf had gedacht!