Mensen die duurzaam leven proberen de aarde zo te gebruiken dat toekomstige generaties er ook plezier van kunnen hebben. We willen immers van de aarde genieten. Maar de aarde is kwetsbaar. Poolkappen smelten, grondstoffen raken op, de plastic soep in de oceaan dijt uit, klimaatveranderingen zorgen voor overstromingen, droogte.
Gelukkig is er ook een andere kant en kunnen een ander rijtje opnoemen: zonne-energie, ecologische verantwoorde landbouw, een zuinige douchekop etc. WE doen hard ons best om wereldwijd oplossingen te zoeken en het evenwicht tussen milieu en economie te herstellen en te herscheppen.
Deze laatste gedacht is belangrijk bij dit thema ‘duurzaam'. De kinderen onderzoeken niet alleen de bekende voorbeelden van de milieuproblematiek, maar ontdekken ook hoe mensen nu al werken aan een duurzame wereld. Het is een hoopvol signaal dat mensen anders gaan denken en anders gaan doen. Daarom denken de kinderen in dit thema na over kleine concrete bijdragen, b.v. anders omgaan met verpakkingen, eten en energieverbruik. De kritische en tegelijk positieve levenshouding is net zo belangrijk als technische kennis.