bodem waterdiertjes 01Woensdag 20 juni was het weer zo ver. De jaarlijkse excursie met de groepen 5 naar de Douwelerkolk voor het zoeken van bodem - en waterbeestjes… Elk jaar weer een hele onderneming. Natuurouders nemen het materiaal mee, daarbij moet je denken aan emmers, netjes, loepjes en uiteraard zoekkaarten. Zoekkaarten? Jazeker. Dat zijn speciale kaarten om de kinderen zelf te laten uitvinden welk beestje ze gevonden hebben. Want meester en juf kunnen natuurlijk niet alles weten en het is ook goed om zelf wat uit te zoeken. Je moet er wel een beetje geluk mee hebben. Want het is uiteraard niet zo dat alle miljoenen, duizenden en triljarden beestjes die op onze aardbol leven ook allemaal op die kaart te vinden zijn….

bodem waterdiertjes 02BODEMDIERTJES
Na een korte instructie door meester Rogier, verspreiden de beide groepen zich. De kinderen van juf Corina gaan eerst op zoek naar bodemdiertjes. Er worden slakken gevonden, de pop van een vlinder, kniptorren en oprollertjes. Die laatste is voor velen een instinker. Het lijkt net een pissebed… totdat hij zich oprolt. Dan blijkt het dus om het zogenaamde oprollertje te gaan.

bodem waterdiertjes 03WATERDIERTJES
De andere groep gaat op zoek naar waterdieren. Er worden dit jaar schaatsrijders gevonden, kokerroller, staafwantsen, de waterschorpioen en veel, heel veel bootsmannetjes. Dit is een roofdiertje dat visjes, insecten, kikkervisjes en wormen eet. Onze natuurouder Karin weet er zelf een bloedstollende anekdote over te vertellen... Hij heeft een gemene steeksnuit waarmee hij – ja, het is wreed - gif in zijn prooi spuit. Gelukkig eet hij ook graag muggenlarven. Daar zijn we blij mee.
Halverwege de ochtend pauzeren we. Daarna wisselen de kinderen van zoekplek. Vooral het vinden van kikkertjes staat hoog op de lijst. Bij bodem – en bij waterdiertjes…J
Als het dan bijna 11.30 is kijken we nog wat voor bijzonders we allemaal gevonden hebben. Waarna we alle diertjes weer loslaten. We verzamelen het materiaal, checken we of we niets missen en fietsen weer terug in een lange sliert…. Met dank aan natuurouders, hulpouders en
de juf en meester van 5a en 5b. Weer een mooie, leerzame ochtend in de natuur gehad.
Wil je zelf ook op zoek naar beestjes met een zoekkaart? Die kun je o.a. bestellen bij https://winkel.ivn.nl/zoekkaarten. Maar als je op internet zoekt, vind je meer kaarten.  
Veel plezier!!!