Soms voel ik me happy      Soms voel ik me angstig.
Ik dans en ik lach.   Dan zeg ik geen woord.
 Dan praat en klets  ik Ik wil niet dat iemand 
 heel de dag  mij hoort. 

Spreken is heel belangrijk voor mensen. In woorden drukken we onze gevoelens uit, vertellen we wat ons bezighoudt en stellen we vragen over wat ons boos maakt of verwondert.

Als je het leven gaat bekijken vanuit een thema als spreken dan komen we vanzelf op een diepere betekenis. Wanneer spreken we met aandacht en hebben we iets zinvols te melden? En wanneer vullen we de lucht en de smartphone met kletspraatjes? Mooie woorden kunnen ons troosten en bemoedigen, gemene woorden kunnen ons klein maken en angstig. Spreken is niet vrijblijvend: je kunt niet ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen. Ook zonder woorden te gebruiken kunnen we spreken. We kunnen ons hart laten spreken, en onze handen, zoals de vele vrijwilligers in onze samenleving dat doen. En stille tochten laten zien dat zelfs de stilte van het zwijgen sprekend kan zijn.

In de Bijbel lezen we dat Jezus iemand die niet kan spreken, geneest. Hij vertelt over zichzelf als iemand die woorden zaait. Zoals een boer zaad uitzaait op zijn akker. Woorden van bemoediging en hoop. Woorden over een nieuwe, mooie en eerlijke wereld. Aan sommige mensen zullen zijn woorden niet zijn besteed, maar vele anderen zullen de woorden oppakken en er iets mee doen. Een mooie uitdaging!